Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006

Λαχανοντολμάδες με μανιτάρια

Υλικά για 6μερίδες :

1 αφράτο λάχανο
½ κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι(ψιλοκομμένο)
5κ.σουπ.λάδι
4-5μανιτάρια. (ψιλοκομμένα)
Λίγος μαϊντανός (μισό ματσάκι ψιλοκομμένος)
Αλάτι – πιπέρι
½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά/λαπά

Σάλτσα: 1ή2 αυγά, 1ή2 λεμόνια.

Τρόπος Παρασκευής.

Βήμα 1ο

Ή ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα φύλλα από το λάχανο και μετά τα ζεματάμε ή πρώτα το ζεματάμε για 10λεπτά και μετά βγάζουμε τα φύλλα. Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό και αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.

Βήμα 2ο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, το αλατοπίπερο, το ρύζι και το λάδι.

Βήμα 3ο
Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε με το μαχαιράκι το κοτσάνι, βάζουμε μια κουταλιά του μίγματος με τον κιμά και τα τυλίγουμε ώστε να μην έχουν κανένα άνοιγμα.

Βήμα 4ο
Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο νεράκι μετά να κοτσάνια που είχαμε αφαιρέσει και μερικά φύλλα για να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας. Μετά τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες και από πάνω τους να πιάτο ώστε να παραμένουν βυθισμένοι(με τα σχέδια προς τα πάνω) και στην συνέχεια ρίχνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφτεί και το πιάτο. Εάν θέλετε προσθέτετε και μια κουταλιά βούτυρο.

Βήμα 5ο
Αφού σιγοβράσουν περίπου μια ώρα τα δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε λίγο νεράκι εάν χρειαστεί.

Βήμα 6ο
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε 1ή2 αυγά προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, στύβουμε 1ή2 λεμόνια – τα χτυπάμε καλά όλα και στο τέλος το ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνώντας την δεξιά / αριστερά για να ανακατευτεί το μίγμα.

Καλή σας όρεξη!!!

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: