Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2015

Τα...μελομακάρονα


Υλικά για 3 ταψιά  
9 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις-μπλε (κοσκινισμένο)
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
3 φλτζ. ελαιόλαδο
2 κουτ.γλ. baking powder (κοσκινισμένο)
1 κουτ.γλ. soda μαγειρικής
1 κουτ.σουπ. κανέλα/γαρίφαλο σε σκόνη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
3 φλιτζ. νερό
3 φλιτζ. ζάχαρη
1½ φλιτζ. Μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
Βήμα 1ο
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, τη σόδα, τη κανέλα/γαρίφαλο και το ξύσμα. Αφού έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το baking powder τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μπολ μέχρι να γίνουν μια αφράτη και εύπλαστη ζύμη. (Σημ: ΟΧΙ πολύ ζύμωμα γιατί σκληραίνουν.)

Βήμα 2ο
Πλάθουμε σε μικρές μπουκίτσες και τα τοποθετούμε αραιά το ένα με το άλλο γιατί διπλασιάζονται στην λαμαρίνα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C και τα ψήνουμε 20 με 25λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3ο
Για το σιρόπι θα χρειαστεί να βράσουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 με 6 λεπτά σε μια κατσαρόλα. Κατά την διάρκεια του μαλώματος πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. (χρόνος μελώματος ανάλογα πόσο μελωμένα θέλετε-δοκιμάζετε). Τοποθετείστε τα μελομακάρονα στην πιατέλα και αμέσως πασπαλίστε τα με τριμμένο καρύδι για να στερεωθεί.

Έτοιμα τα μελομακάρονα σας. Καλά κεράσματα και καλές Γιορτές!!!  


Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: